Zorg dat je modem begrijpt dat je via VoIP belt

Stel je voor: je zit midden in een belangrijk telefoongesprek via VoIP, maar plotseling valt de verbinding weg omdat je modem niet begrijpt dat je VoIP-gesprekken voert. Zonde, dit kun je voorkomen.

3 augustus 2021 Tips

Begrijpt je modem VoIP?

Het is essentieel dat zowel de modem als de router weten dat er gebruik wordt gemaakt van VoIP. Als dit niet wordt herkend, loop je kans dat er rare problemen optreden tijdens het VoIP-bellen. Een belangrijke poort voor VoIP, poort 5060, kan geblokkeerd zijn, waardoor een VoIP-toestel zich niet kan aanmelden op de Hosted PBX (VoIP-telefooncentrale). Dit kan voorkomen bij modems waarop een analoog toestel kan worden aangesloten, omdat de modem zelf als een soort VoIP-toestel fungeert en poort 5060 bezet houdt.

De rol van de modem bij VoIP-problemen

De modem of router is vaak de boosdoener bij VoIP-problemen. Er zijn gevallen waarin het lijkt alsof de modem of router geen problemen heeft met VoIP-verkeer. Maar na verloop van tijd kan een VoIP-toestel zichzelf opeens niet meer registreren. De modem of router staat dan maar tijdelijk toe dat er een verbinding wordt opgezet via poort 5060, maar na enkele minuten wordt de verbinding niet meer toegelaten. De NAT Keep-alive-functie die op de meeste VoIP-toestellen aanwezig is, kan een oplossing bieden voor dit probleem. Met deze functie stel je in dat er om de x aantal seconden een netwerkpakketje wordt verstuurd, zodat de modem of router de VoIP-poort toch openhoudt. Een veelgebruikte waarde hiervoor is 30 seconden.

Op zoek naar een geschikte VoIP-modem of router

Wat betreft een goede en betaalbare VoIP-modem of VoIP-router, is uit ervaring gebleken dat modems en routers van merken als Draytek en Fritzbox het VoIP-verkeer goed afhandelen. Het is belangrijk op te merken dat in het verleden bepaalde software-updates fouten bevatten die VoIP-problemen veroorzaakten, maar deze zijn in nieuwe updates verholpen. Als je dus een modem of router hebt van deze merken en toch problemen ondervindt, is het advies om de nieuwste firmware te installeren.

Meer weten?

Zorg ervoor dat je modem klaar is voor VoIP-bellen en voorkom problemen tijdens belangrijke gesprekken. Controleer de instellingen van je modem en router of overweeg een upgrade naar een modem/router die geschikt is voor VoIP. Met de juiste apparatuur kun je zorgeloos genieten van heldere en stabiele VoIP-gesprekken.