Waarom is VoIP niet gratis?

Als je aan VoIP denkt, denk je aan internet. Veel mensen zijn dan geneigd te denken dat bellen via VoIP gratis is. Diensten als WhatsApp, Facebook en X zijn immers ook gratis. Klinkt logisch, maar helaas zit het iets ingewikkelder in elkaar dan dat.

1 april 2023 Algemeen

Het proces van telecommunicatie

In principe zou VoIP gratis kunnen zijn. Stel je voor: op locatie A heb je een VoIP-toestel van provider X, en op locatie B heb je hetzelfde toestel maar dan van Provider Y. In dat geval kun je rechtstreeks via internet met elkaar communiceren. Gratis dus, op de kosten van het internetabonnement na. Maar in de praktijk communiceren deze toestellen niet rechtstreeks met elkaar, maar via de server van de provider.

VoIP in de praktijk

Laten we dit verduidelijken met een voorbeeld. Iemand toetst op toestel A het telefoonnummer in van toestel B. Dit verzoek wordt doorgestuurd naar de server van provider X. Provider X stuurt vervolgens een verzoek naar Provider Y en die laat toestel B overgaan. Zodra er een connectie tot stand wordt gebracht rekent Provider Y kosten aan Provider X. Provider X rekent deze kosten met een kleine marge weer door aan de gebruiker van toestel A.

Dus ook al heb je VoIP en bel je naar iemand die ook VoIP heeft, is de kans groot dat dat niet gratis is. Maar een troost, deze kosten zijn lager dan je gewend was bij de ouderwetse telefonie.

Wanneer is VoIP-bellen wel gratis?

Er zijn situaties waarin VoIP bellen wel gratis is. Als twee klanten dezelfde provider hebben, dan bellen ze meestal onderling gratis. Als je dus veel belt met bepaalde leveranciers, kan het lonen om hen aan te moedigen om over te stappen naar dezelfde VoIP-provider als jouw bedrijf. Ook intern bellen naar collega’s binnen hetzelfde bedrijf is vaak kosteloos.

Naadloze belervaring en de beste bereikbaarheid

Bij VoIP.nl begrijpen we dat zakelijk succes onlosmakelijk is verbonden met een naadloze belervaring en uitstekende bereikbaarheid van je bedrijf. Daarom staan onze experts klaar om je te adviseren en te ondersteunen. Neem vandaag nog contact met ons op. We staan klaar om de telefonie-oplossing van jouw bedrijf naar het volgende niveau te tillen!