Hoe kies ik de juiste VoIP provider?

Als je een internetverbinding nodig hebt ga je op zoek naar een Internet Provider. Wil je gaan bellen via internet dan ga je op zoek naar een VoIP provider. Waar moet je op letten bij het maken van de juiste keuze tussen de tientallen providers die er zijn?

16 februari 2024 Algemeen

VoIP provider

Voordat je op zoek gaat naar een VoIP provider moet je beslissen of je de internetverbinding ook bij deze club wilt afnemen. Sommige partijen verplichten dit maar het kan handig zijn om de internetverbinding bij een ander bedrijf af te nemen. Vervolgens moet je jezelf de vraag stellen of je Hosted VoIP wilt of een centrale ter plaatse. Hieronder leggen we de termen uit.

Hosted VoIP

Bij Hosted VoIP heb je geen telefooncentrale staan op de bedrijfslocatie. De telefonie wordt afgehandeld in de cloud. Telefoontoestellen kunnen op verschillende locaties (Amsterdam, Rotterdam etc.) staan mits ze maar een internetverbinding hebben om contact te maken met de centrale in de cloud.

Telefooncentrale ter plaatse

Bij een telefooncentrale ter plaatse staat de hardware op de bedrijfslocatie. De inkomende en uitgaande telefoongesprekken vinden niet meer plaats via ISDN maar via een SIP trunk. Door het aansluiten van een SIP trunk kan je bellen en gebeld worden via VoIP.

De meeste VoIP providers leveren zowel Hosted VoIP als SIP trunking.

Een goede telecomaanbieder heeft de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Is een provider erg goedkoop dan zie je vaak dat support niet inbegrepen zit in de prijs of dat de kwaliteit van de lijnen niet optimaal is. Het vragen naar referenties is vaak een goede manier om er achter te komen wat bestaande klanten van de VoIP provider vinden.