Ghost calls? Wie is nummer 1000? Gebeld door onbekende nummers.

Herken je dit: je telefoon gaat over, en in je display staat nummer 1000, nummer 100 of een ander onbekend nummer. Als je opneemt, hoor je niets dan stilte. Even later gaat opnieuw je telefoon. Zelfde nummer, zelfde stilte. Dit fenomeen wordt regelmatig ervaren door VoIP-bellers. Maar wat zijn deze ghost calls eigenlijk?

1 februari 2024 Algemeen

Wie of wat is nummer 1000

Ghost calls zijn oproepen die uit het niets lijken te komen en vaak niet traceerbaar zijn in de telefooncentrale. Deze calls worden meestal gegenereerd door computers die direct communiceren met VoIP-telefoons. In tegenstelling tot traditionele oproepen, worden ghost calls namelijk niet door de telefooncentrale gerouteerd, maar rechtstreeks naar VoIP-telefoons gestuurd via een modem of router. Voor deze gesprekken worden vaak nummers zoals ‘1000’, ‘100’ en andere varianten ingezet. Nummer 1000 is dus een computer. Een hele irritante computer.

Wat te doen bij ghost calls?

De eenvoudigste oplossing is om niet op te nemen. Deze gesprekken dienen vaak als test om te zien of een VoIP-apparaat actief is. Het doel? Inbreken in jouw systeem. Als je netwerkbeveiliging goed op orde is, heb je niks te vrezen. Maar als je kwetsbare wachtwoorden gebruikt of de poorten van je firewall niet goed hebt afgesloten, is de kans dat er ingebroken kan worden al een stuk groter. Het advies is daarom om altijd een netwerkspecialist te vragen je netwerk te controleren. Als je firewall goed staat ingesteld, kunnen VoIP-gesprekken alleen plaatsvinden van en naar het IP-adres van je VoIP-provider. Probeert iemand toch een ghost call op je af te vuren, zal het signaal je niet bereiken. Tegenwoordig hebben VoIP-telefoons ook de mogelijkheid om alleen gesprekken te accepteren van het adres waarop de telefoon is geregistreerd. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je telefoon.

Eerste hulp bij ghost calls

Blijf je last hebben van ghost calls? Onze VoIP-specialisten staan klaar om je te helpen bij het oplossen van dit irritante probleem. Neem vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning.