Denk je aan VoIP dan denk je aan internet. Veel mensen denken dan al snel dat VoIP bellen gratis is. Whatsapp, Facebook en Twitter zijn immers ook gratis internetdiensten. Helaas werkt het niet zo simpel.
Strikt genomen zou VoIP gratis kunnen zijn. Stel, je hebt op locatie A een Voice over IP toestel van provider X en op locatie B heb je hetzelfde toestel maar dan van Provider Y. Dan kan je via internet rechtstreeks met elkaar communiceren, de verbinding kost je niets. Hooguit de kosten van het internetabonnement. Maar in de praktijk communiceren deze toestellen niet rechtstreeks met elkaar maar met de server van de provider.
Laten we het proberen duidelijk te maken met een voorbeeld. Toestel A toetst het telefoonnummer in van Toestel B. Dit verzoek gaat naar de server van provider X. Provider X stuurt vervolgens een verzoek naar Provider Y en die laat toestel B rinkelen. Zodra er een connectie tot stand wordt gebracht rekent Provider Y kosten aan Provider X. Provider X rekent deze kosten met een marge weer door aan de gebruiker van toestel A.
Dus ook al heeft u VoIP en belt u naar iemand die ook VoIP heeft dan bestaat de kans dat er kosten in rekening worden gebracht. Maar een troost, deze kosten zijn lager dan u gewend was bij de oude telefonie.
Wanneer is VoIP bellen wel gratis?
Als twee klanten van dezelfde provider met elkaar bellen dan bellen ze meestal onderling gratis. Ook intern bellen naar collega’s is bij de meeste providers gratis. Bel je veel met een bepaalde leverancier en is hij of zij nog niet overgestapt op VoIP? Spoor ze aan om met dezelfde provider als jouw bedrijf te bellen en profiteer van het voordeel dat je voortaan kosteloos naar je leverancier belt.