Zakelijk VoIP met VoipBuster en Skype

Als iemand overweegt over te stappen op zakelijk VoIP wordt er ook regelmatig gezocht naar VoipBuster en Skype, bellen via je computer.

17 februari 2022 Algemeen

Op zich niet vreemd want VoipBuster en Skype zijn producten (software op je computer) die gebruikmaken van de techniek VoIP. Naar onze mening zijn dit soort VoIP producten niet altijd goed in te zetten in professionele zakelijke telefonie situaties. Los van het feit dat de gesprekskwaliteit minder kan zijn dan je gewend bent bij ISDN of analoge telefonie, mis je veel functionaliteiten als zakelijke gebruiker.

Een Skype gesprek doorverbinden naar de receptie is toch lastig

Als zakelijke gebruiker zoek je een goed alternatief voor je traditionele telefonie waarbij je waarschijnlijk een telefooncentrale gewend was. Of als kleine ondernemer wil je juist een professionele uitstraling hebben door een keuzemenu aan je telefonie toe te voegen. Doorverbinden naar een andere VoIP telefoon, op je VoIP toestel zien wie er in gesprek is, wachtrij etc. Dit soort zaken kan je niet regelen met bellen via je computer software zoals Skype of VoipBuster, in ieder geval niet eenvoudig. Wil je een dergelijke professionele telefonie oplossing heb je een telefooncentrale nodig. Met VoIP kan dat in de cloud (Hosted VoIP). Je hebt dan geen telefooncentrale meer op de zaak staan maar maakt gebruik van een VoIP platform (Hosted PBX) in het datacenter. Een VoIP toestel communiceert via internet met de Hosted PBX, op deze manier kan je bellen en gebeld worden. De Hosted PBX regelt de doorschakeling naar een ander toestel maar bijvoorbeeld ook de voicemail en het keuzemenu.

VoIP telefoons met Skype

Er bestaan zakelijke VoIP toestellen die naast een VoIP account tevens een Skype account geconfigureerd kunnen hebben. Deze VoIP telefoons zijn wel wat duurder dan de doorsnee modellen. Het overigens niet zo dat je dan een VoIP gesprek van de Hosted PBX kan doorschakelen naar een Skype account en andersom. De twee accounts werken onafhankelijk van elkaar.