Bel voor een vrijblijvende offerte 085-2733060 of stuur een e-mail naar sales@voip.nl

Zorg dat uw modem begrijpt dat u aan VoIP bellen doet

Om te kunnen VoIP bellen is het belangrijk dat de modem en/of router begrijpt dat er gebruik wordt gemaakt van VoIP bellen. Als dit namelijk niet wordt begrepen door de modem dan heeft u kans dat u rare problemen gaat ondervinden met VoIP bellen. Een belangrijke poort voor VoIP, poort 5060, kan bijvoorbeeld geblokkeerd zijn waardoor een VoIP toestel zich niet kan aanmelden op de Hosted PBX (VoIP telefooncentrale). Dit probleem doet zich vaak voor bij modems waarop je een analoog toestel kan aansluiten. De modem is dan zelf ook een soort VoIP toestel en houdt poort 5060 bezet.

De modem of router is vaak de oorzaak van VoIP problemen

Er zijn situaties dat het lijkt dat de modem of router geen problemen heeft met VoIP verkeer. Maar na verloop van tijd kan een VoIP toestel zich opeens niet meer registreren. De modem of router laat dan maar even toe dat er een verbinding wordt opgezet via poort 5060, na enkele minuten wordt de connectie niet meer toegelaten. De NAT Keep-alive functie die op de meeste VoIP toestellen wel aanwezig is kan een oplossing zijn voor dit probleem. Met keep-alive stel je in dat om de x aantal seconden een netwerkpakketje wordt verstuurd zodat de modem of router de VoIP poort toch openlaat. Een vaak gebruikte waarde is 30 seconden.

Goede VoIP modem of VoIP router

Er wordt vaak gevraagd wat nou een goede en betaalbare VoIP modem of VoIP router is. Ervaring leert dat modems en routers van het merk Draytek en Fritzbox het VoIP verkeer goed afhandelen. Nu is het wel zo dat in het verleden bepaalde software updates zijn geweest waarin bepaalde fouten zaten die VoIP problemen veroorzaakten maar in nieuwe updates is dit verholpen. Mocht u dus een modem of router hebben van deze merken en toch problemen ondervinden is het advies de nieuwste firmware te installeren.