Bel voor een vrijblijvende offerte 085-2733060 of stuur een e-mail naar sales@voip.nl

Een goede VoIP modem voorkomt problemen

Om te kunnen bellen met VoIP via je internetverbinding is het noodzakelijk dat je modem en router begrijpen dat er VoIP verkeer over de internetlijn gaat. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar geluid wordt namelijk omgezet in data die via de internetverbinding wordt verzonden.

Wat is het verschil dan met internetten?

Om de vele diensten op het internet goed te laten verlopen worden verschillende “poorten” gebruikt.
Vergelijk deze maar even met “stekkers”. Een muis gebruikt meestal een USB stekker, en een Monitor gebruikt weer een speciale VGA of een HDMI stekker. Op die manier worden apparaten gescheiden zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Zo gaat een email via een andere poort dan surfen op internet.

Daarom maken verschillende diensten gebruikt van verschillende poorten. Een router ziet deze dienst en stuurt die door. Op die manier kunnen modems/router per internetdienst ingesteld en aangepast worden. Niet elke modem kan goed overweg met VoIP verkeer die gebruik maakt van een speciale VoIP poort.

De meeste telefoontoestellen gebruiken (tenminste) poort 5060 om te communiceren met de telefooncentrale in de cloud. Als poort 5060 geblokkeerd wordt door de modem of router (firewall) kan het VoIP toestel zich niet aanmelden en kan je daardoor niet bellen of gebeld worden. Naast poort 5060 worden ook nog andere poorten gebruikt die speciaal worden gebruikt voor het audio verkeer.

Probleem: Mijn toestel verliest zijn verbinding na een aantal minuten.

Het komt ook voor dat een toestel zich even kan registreren en dat na een paar minuten de verbinding verbroken wordt. In dit geval staat er vaak “not registered” in het beeldscherm van de telefoon.

De reden daarvoor is:

De modem of router laat dan maar even toe dat er een verbinding wordt opgezet via poort 5060 maar sluit automatisch na enkele minuten deze verbinding. Een mogelijke oplossing is om een instelling in de telefoon aan te passen. Hier kun je bijvoorbeeld de NAT Keep-alive functie gebruiken. Hiermee stel je in dat om de x aantal seconden (bijvoorbeeld 30 seconden) een netwerkpakketje (omdat spraak wordt omgezet in data, oftewel netwerk pakketjes) wordt verstuurd zodat de modem of router de poort toch openlaat.

De oplossing:

Om bovenstaande VoIP problemen te voorkomen is het aangeraden om een modem of router te gebruiken die begrijpt dat hij VoIPverkeer moet toelaten. Wij hebben goede ervaring met de modems en routers van Draytek. Deze modem kan ingezet worden als er bijvoorbeeld via een ADSL of VDSL verbinding wordt gemaakt met de telefooncentrale in de cloud. Een router kan gebruikt worden bij kabel internetverbindingen van bijvoorbeeld Ziggo. Wat ook erg handig is met deze modems en routers is dat je er een VPN verbinding mee kan opzetten. Handig als je thuis aan het werk bent en een verbinding wil maken met het bedrijfsnetwerk.