VoIP bellen gaat meestal via een bureautoestel of een draadloos toestel. In het VoIP toestel worden gegevens geprogrammeerd waarmee het toestel zich aanmeldt op een telefooncentrale. Deze telefooncentrale (PBX) kan in een datacenter staan (telefonie in de cloud) of op een bedrijfslocatie in het lokale netwerk (on-premise). Over het algemeen geven dit soort VoIP toestellen, ook wel hardphones genoemd, in de praktijk de beste spraakkwaliteit. Maar het is ook mogelijk te bellen met VoIP middels een softphone.
VoIP softphone
Een softphone is een stukje software dat draait op een computer of op een mobiele telefoon (app). Dit stukje software simuleert een hardphone en maakt het mogelijk dat je met je computer kan telefoneren. Wel is een headset aan te raden voor de beste gesprekskwaliteit. Een softphone op een mobiele telefoon zorgt ervoor dat je naast GSM gesprekken ook VoIP gesprekken kan voeren. De verbinding bij VoIP wordt altijd via internet opgezet. Het is daarom belangrijk dat de GSM waarop de app is geïnstalleerd een stabiele internetverbinding heeft. Ervaring leert dat bij slechte spraakkwaliteit via een softphone het soms kan helpen om de verbinding via 4G op te zetten in plaats van via WiFi.
Belangrijk om te weten bij het gebruik van een softphone op je mobiele telefoon is dat GSM vaak voorrang krijgt op VoIP gesprekken. Dus ben je met de app aan het VoIP bellen en komt er een GSM gesprek binnen dan bestaat de kans dat het gesprek via de app wordt beëindigd. In IOS 10 van Apple is dit gewijzigd en is een telefoongesprek via een app gewoon een telefoongesprek net als een GSM telefoongesprek. Wel moet de VoIP app ervoor zorgen dat hij op de juiste manier de interne code van de iPhone aanspreekt.
Wilt u meer informatie over zakelijk VoIP bellen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.